‘Beware of the chair’….

‘Beware of the chair’….

Met de quote Beware of the chair wordt binnen steeds meer organisaties aandacht besteed aan de negatieve effecten welke een gevolg kunnen zijn van het langdurig zitten, veelal ook nog eens in dezelfde houding – dit als gevolg van langdurig computergebruik.

Reden voor vitaliteitsgoeroes en health managers om hierop in te spelen en zich door bedrijven in te laten huren. De veelal grotere bedrijven hebben daarnaast zelf de beschikking over een fitnessruimte – waar werknemers gedurende en buiten werktijd kunnen sporten – anderen bieden tegen speciale tarieven korting aan voor een bedrijfsfitness-abonnement bij een sportschool.

Maar om ook tijdens werktijd even een microbreak te houden bracht Yvonne op het idee om alle vergaderingen in het meeting center die langer dan 1 uur duurden gedurende 5-7 minuten te laten onderbreken door een yogalerares. De rek- en strekoefeningen hadden niet alleen een positief fysiek effect, ook gaven werknemers terug dat ze door het doen van de oefeningen ‘even loskwamen uit hun hoofd’ en daardoor na de break de effectiviteit van hun overleg zagen toenemen.

Bewegen kan altijd

Dit bracht een onderdeel van Philips ertoe om aan alle werknemers het boekje ‘bewegen kan altijd’ te overhandigen, waarin een groot aantal oefeningen wordt uitgebeeld die je zowel tijdens je werk als thuis tussendoor kunt doen om je lichaam sterker en soepeler te maken en je conditie, mobiliteit te verbeteren.

Bewegen kan altijd

(ISBN: 978-90-823963-0-0, Auteur Wilma Wouters, Vitalavie)