Vitality Counts

Knooppunt (wandel) coach

Waarmee zit jij in de knoop?

Op sommige momenten zie je door de bomen het bos niet meer en zijn er ineens alom beren op de paden. Alles gaat ineens mis en het lijkt wel alsof niets meer klopt: help!! Je kunt dan wandelen tot je een ons weegt, maar het brengt je geen stap verder naar waar je naar toe wilt.

Maak je geen zorgen: hoe vervelend het ook is, dit hoort bij het leven en overkomt ons allemaal op gezette tijden. Soms lopen we letterlijk en figuurlijk vast om van daaruit weer de juiste kant op te lopen. Ik vergelijk het ook graag met even dobberen in stilstaand water om zo rustig je route te kunnen bepalen.

Als je wandelt ga je vooruit. Dat lijkt een open deur, maar je bent in beweging. En beweging zorgt ervoor dat er allemaal fijne stofjes vrijkomen en de energie gaat stromen. Wandelen brengt balans. Je praat gemakkelijker, voelt je beter en er komt ruimte voor creativiteit en nieuwe ideeen. De steeds veranderende omgeving stimuleert je bovendien anders te kijken, te denken en te doen.

Maar wandelen doet nog meer. Het is leuk en ook nog goed voor alles. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten, spieren, gewicht en geheugen, ze gaan er allemaal op vooruit. En of je nu een sportief type bent of juist wil beginnen met bewegen, wandelen is geschikt voor (bijna) iedereen. Dus je wandelschoenen aan en gaan!

Hoe vind je weer je weg terug naar het juiste pad – het pad dat bij jou past en dat je ook echt wilt lopen? Soms is sparren met een coach dan net het duwtje in de rug dat je vooruit kan helpen. Helemaal eentje die veel werk- en levenservaring heeft en een kei is in praktische oplossingen vinden! En dat kan natuurlijk tijdens een wandeling. Of tijdens meerdere wandelingen als je dat prettiger vindt.

Alles wat je dwars zit kunnen we dan bespreken en kijken wat er voor mogelijkheden zijn, die je wellicht nog niet had overwogen. Het kan over een specifiek item gaan of over een combinatie van onderwerpen. Bijvoorbeeld omdat je bent vastgelopen in je werk, een onbalans ervaart in je werk/prive balans of stress/burn-out gerelateerde klachten hebt, een probleem waar je maar niet uitkomt of gewoon even in de knoop zit.

Tijdens de wandeling krijg je ook meteen praktische handvatten en werken we aan het vergroten van je adaptieve intelligentie (aanpassingsvermogen).

Lijkt het je wat? Mail (info@vitalitycounts.com) of bel (06-25068074) me dan gerust voor een gratis intake!

Tarief individuele knooppunt (wandel)coaching:

1 sessie van 1 – 1.5 uur in Regio Eindhoven: 125,-  euro per uur, excl. 21% BTW (particulieren vrij van BTW). De ervaring leert dat voor de aanpak van een bepaald vraagstuk – jouw ‘knooppunt’ – circa 4 sessies nodig zijn. Speciaal hiervoor hanteer ik een bundeltarief van 499,- euro, excl. 21% BTW (particulieren vrij van BTW).

Mijn werkgebied is regio Eindhoven. Ik maak voor wandelingen gebruik van zogeheten ‘knooppunt-routes’ in de omgeving van de plaats waar wij samen afspreken. Wil je liever niet wandelen, maar een afspraak bij mij op kantoor in Eindhoven, of online in gesprek dan kan dat natuurlijk ook.

.

De natuur in voor je gezondheid

Er is zelfs wetenschappelijk bewijs dat wandelen goed voor ons is, zo concludeert Agnes van den Berg. Agnes is omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving in Groningen, gespecialiseerd in onderzoek naar natuur en gezondheid.

Agnes deed onderzoek naar het feit of wandelcoaching leidt – in vergelijk met een passieve controlegroep – tot meetbare positieve veranderingen in de (werk)stress, het welbevinden en de gezondheid van de deelnemers. En of de deelnemers aan de wandelcoaching een meerwaarde van de natuurlijke omgeving hebben ervaren, en zoja, waaruit deze meerwaarde bestond.

Download hier het rapport van Agnes van den Berg.

Hoe werk ik als coach

Coachen betekent voor mij: jou begeleiden en stimuleren om je eigen manieren te vinden, zodat je leven bij jou past. Ik kijk daarbij verder dan alleen het gedrag waar je last van hebt.

Gedrag (bijv.: geen grenzen stellen) komt vaak voort uit een emotie (in dit voorbeeld: angst) en wordt aangestuurd door behoeftes. Door te ontdekken welke behoeftes er ten grondslag liggen aan de problemen die je ervaart (bijv. alles onder controle willen houden), dan kun je andere keuzes maken die dan gaan leiden tot ander gedrag (zoals bijv. beter grenzen stellen).

Een coachingstraject is altijd op maat. Ik heb geen vaste protocollen of stappen, want het gaat erom wat voor jou het beste werkt. Daar stem ik me op af en ik leer je om naar jezelf te gaan luisteren. Zo kun je ook na het traject bij tegenslagen vertrouwen op een fundament in jezelf.